ukleta carsijaU Tuzli je 15. aprila održana promocija novog romana Osmana Arnautovića „Ukleta čaršija“. Nakon romana „Katil“, „Kamen na duši“, „Srebrenica city“ i zbirke priča „Tmina svjetlosti“, ovo je peta knjiga Bijeljinca koji već godinama živi u Belgiji. Tome treba dodati i nekoliko knjiga prevoda sa francuskog na bosanski, kao i udžbenik latinskog jezika koji se već dugo koristi u srednjim školama.

„Ukleta čaršija“ je ponovo priča o Bijeljini koju je progutala prošlost, o ljudima koji traže malo svjetla u tami koja nas je prekrila prije šesnaest godina, to je detektivska priča, priča o traženju, o zločinima i žrtvama, o ljudima koji ne mogu da se oslobode onoga što im se nekada dogodilo. Radnja počinje u Briselu u aprilu 2007. godine, a završava se u Tuzli, u julu iste godine. Između ta dva datuma smješten je čitav lavirint priča koje se granaju u svim pravcima, kroz prostor i vrijeme, vraćaju se u godine zla i izvlače odatle surova događanja koja su zauvijek obilježila živote ljudi. Zasnovana na istinitim događajima, s likovima koji nose autentična imena, „Ukleta čaršija“ je i fikcija i dokument o vremenu. Roman je pisan svojevrsnom filmskom tehnikom, jednostavnim jezikom, kratkim i jasnim rečenicama, tako da čitalac naprosto „vidi“ radnju, pa nije čudo da je već iskazan interes za njegovo prenošenje na filmsko platno.

Promocija je, kao i u svim dosadašnjim prilikama, kad se radi o Bijeljini i Bijeljincima, izazvala veliku pažnju, jer je to bio i susret s vrijednim djelom, ali i sa zavičajem koji živi u svakome od nas, ma gdje se ko nalazio. Izdavač knjige je „Bosanska riječ“ Šime Ešića, a BZK „Preporod“ Bijeljina-Janja dao je puni udio u organizaciji ovog susreta za pamćenje. Promotori su bili Jusuf Trbić, Zijo Selimović i Šimo Ešić, a knjiga se ovih dana pojavljuje u prodaji.