Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je osudio petoricu bivših pripadnika policije za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Janji od 1992. do 1994. na kazne zatvora od po dvije i tri godine, dok su ostali oslobođeni.

Milan Đokić i Branislav Trišić osuđeni su na po tri, a Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik na po dvije godine zatvora. Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković su oslobođeni svih optužbi.

Oni su prvobitno bili optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Janje u okviru širokog i sistematičnog napada, ali je Vijeće prekvalifikovalo djelo u ratni zločin protiv civilnog stanovništva, javio je Detektor.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2016. godine, a postupak je razdvojen u odnosu na trojicu optuženih. Vlado Stjepanović i Ljubiša Ikić su preminuli, a Zoran Bogdanović nije sposoban za suđenje zbog bolesti.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

(klix.ba)