Piše: Esmir Bašić

 

Kada je nedavno predsjednik RS laprdao kako u BiH dolazi pola miliona Arapa, imali smo povoda da se njegovim brutalnim lažima još jednoj nasmijemo i uvjerimo kako je taj čovjek stvarno izgubio svaki nivo ozbiljnog političara. Nekoliko dana poslije izjave zaputio se u Moskvu i na isti način nastavio da kontaminira vazduh i ljude kroz tamošnje medije. Prvo se zahvalio ruskim dobrovoljcima za učešće u ratu u BiH, a onda nastavio širiti bljuvotine o naseljavanju Bosne Arapima, zatim islamizaciji Bošnjaka, rijeka, voda, vazduha i svega ostalog u Bosni! Kako je riječ o gnusnim lažima postavlja se pitanje koja im je sve svrha? Prije svega treba znati da se ovim želi ostvariti manipulacija naroda poznatom tehnikom – preusmjeravanja pažnje. O čemu govori američki intelektualac i lingvista Noama Chomsky: Pažnju javnosti preusmjeravati sa važnih problema na nevažne. Prezaposliti javnost poplavom nebitnih informacija, da ljudi ne bi razmišljali… 

U ovom slučaju važno je skrenuti pažnju javnosti RS i šire sa katastrofalno lošeg vođenja ekonomske politike zadnjih godina u manjem entitetu i prikriti rezultate i posljedice te politike. Time se pokušava izbjeći ta vrsta argumentacije i preći u teren apstraktnog, jer je time lakše manipulisati. Lakše je govoriti i lajati o pola miliona Arapa, nego objasniti šta je bilo sa sredstvima od preko 1 000.000.000 KM, ili silnih autoputeva, slučaja Birača iz Zvornika, aerodrumi…

Osim toga druga važna funkcija laži odnosi se na prikupljanje predizbornih poena. No, to nije sve, velikim lažima trebao se pripremiti teren i medijski prostor za stvarnu bombu, koja nam je upućena ni manje ni više nego iz Rusije. Sva izmišljanja i podvale služile su kao uvod i pokriće za nešto još opasnije što treba da se dogodi. Portal sedmičnika Slobodna Bosna je 13. novembra preuzeo vijest koju je objavila dnevna novina – Kurir. 

Naime, u Kuriru je objavljena informacija u kojoj se najavljuje kako će se u narednom periodu, u nekoliko gradova RS uspostaviti/otvoriti uredi kozačke strukture. U članku se nalaze detaljnije informacije o Kozacima – Hristovim ratnicima, motivima i zadacima njihovog dolaska u RS. Sve informacije za Kurir dao je Kozački pukovnik Vojislav Vidaković koji je između ostalog govorio o tome koji su osnovni motiv njihovog pozicioniranja u RS? Ističući kako oni žele da pomognu srpskom narodu sa one strane Drine, a i radi jačanja prijateljskih veze srpskog i ruskog naroda. U daljnjem dijelu teksta Vidaković pojašnjava: da je Centralna kozačka vojska Republiku Srpsku ostavila baš za kraj, ne zato što su Srbi iz Crne Gore i Srbije, gde su kozački centri uspostavljeni ranije, važniji za Rusiju, već upravo zbog uverenja da će u Republici Srpskoj naići na najbolji odgovor i saradnju. To je samo ispostavacentralne kozačke vojske, čiji je ataman predsednik Rusije Vladimir Putin. Kozaci kao Hristovi ratnici na silu će uvek odgovoriti silom, ali na zlo neće odgovarati zlom. Vidaković dalje pojašnjava kako oni budno prate situaciju u BiH i spremni su da na svaki način pomognu. Kako se iz teksta da naslutiti posebnu pažnju pridaju mudžahedinima kojih prema njihovoj procjeni u BiH je naseljeno 50.000!?
Zvuči nevjerovatno, ali je istinito! Dakle, dobro ste pročitali, RS-a u saradnji sa Moskvom u budućnosti planira uspostaviti urede Kozaka. Da nije istinito bilo bi smiješno i za ne povjerovati, ali je istinito, a nije smiješno! Čovjek se zapita: pa dali je to moguće da se u BiH dvadeset godina od rata razmišlja i ne samo razmišlja nego i radi na tome da uspostavi nekakve urede- čitaj vojne ćelije za praćenje nekakvih mudžahedina (50.000), i da ako šta krene po zlu vojno interveniše?! Pa dali je to moguće? Šta će na to reći međunarodna zajednica u BiH i izvan nje? Kako će reagovati bošnjački i hrvatski političari? Kako će reagovati Ministar sigurnosti u BiH? Ako to prođe hoće li onda Bošnjaci otvoriti urede Talibana u nekoliko bh. gradova?

Ovu su samo neka od pitanja koja su logički vezana za ovu suludu i sramnu najavu i priču o Kozacima! Kao što je besmislena priča o nekakvih 50.000 naseljenih mudžahedina u BiH, koju neko svjesno širi (režim RS), dezavuisajući time javnost ili skrećući pozornost sa aktuelnih, životnih tema koje se svode na broj zaposlenih, životni standard, BDP…

Ne treba biti u iluziji da priča o Kozacima služi samo za fingiranje socio ekonomskog stanja u RS. Naprotiv iza ove priče se kriju drugi stvarni razlozi koji su dugoročnog karaktera, a koje u ovom trenutku možemo samo pretpostaviti.

No, da ostavimo po strani namjere režima RS i Kozaka. U ovom trenutku važno je kako će prije svih međunarodna zajednica reagovati odn. dali će uopće reagovati? Kada se ima na umu da su ranije od bošnjačkih političara insistirali da se ne samo protjeraju borci afroazijskog porijekla, nego da se zatvore i skoro sve humanitarne organizacije koje su dolazile iz tog dijela!

Istovremeno, dok su proganjani Arapi koji su se borili u ratu u BiH, a ono malo što ih ima progone se i dan danas (slučaj Ebu Hamze), u RS-u su uveli strane borce (Grke, Ruse, Rumune) u boračka prava. Kojeg li apsurda? Međunarodna zajednica je tada imala dva stava prema istom problemu. Dok su jednima sve tolerisali, drugima su uskraćivali! Hoće li i sada biti ravnodušni na činjenicu da se planiraju u Bosnu doseliti nekekve vojne strukture koje će uticati na stabilnost BiH?
Također, na testu su i bošnjački političari koji bi trebali da dignu svoj glas tražeći da se zabrani otvaranje takvih ureda. Prije svih Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić bi trebao da se oglasi i da u skladu sa pozicijom koju obavlja zaštiti sigurnost svih građana. Isto onako kako je promptno reagovao kada se pročulo kako su neki Bošnjaci otišli na ratište u Siriju. On je tada odmah reagovao i insistirao na zakonskim rješenjima. On bi trebao na isti način da i sada reaguje. Ukoliko ne reaguje dat će povoda Bošnjacima da smatraju kako on nije njihov stvarni zastupnik i kako je on na tu poziciju došao da se brine o nečijoj drugoj sigurnosti, a 30.000 pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta mogu i dalje da se postrojavaju po manjem entitetu.

Ukoliko ne bude reakcija svih prozvanih i ukoliko nam se Kozaci dosele, to će biti krajnje jasna poruka Bošnjacima da je politika duplih aršina i dalje na snazi, da stvar trebaju krajnje ozbiljno shvatiti i da treba da traže halala od svih Arapa koje su poslije rata (ne)pravedno protjerali. Isto tako onda bi trebali pozvati Talibane da otvore svoje urede po Bosni, a onda će i Hrvati da pozovu Templare da nam se i oni pridruže. Jer ako Bosnom mogu špartati nekakvi Kozaci mogu onda Talibani i Templari.

Pa kada se jedno jutro probudimo, a u Bosni zavladala harmonija i blagostanje, sjede skupa Kozaci, Talibani i Templali i pjevaju pjesmu Bosnom behar probeharao! Da nije žalosno bilo bi smiješno!

 

www.bosnjaci.net

Komentari