Na posljednjoj sjednici gradske skupštine vođena je žestoka rasprava o budžetu, jer je zabilježen budžetski deficit od preko 6,7 miliona maraka. Kako je pojašnjeno, radi se o akumuliranom deficitu iz prethodnih godina. Inače, Bijeljina se zadužuje za novih 1,5 milion maraka, uglavnom zbog podsticaja poljoprivredi.

Bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić je obećao da će i u ovoj godini biti nastavljeni najznačajniji projekti – izgradnja kanalizacije, gasifikacija i novo gradsko groblje.

……………………..

Ipak, ceh krize i besparice najviše osjeti sirotinja. Sredstva za socijalnu pomoć su smanjena, i skoro za 8 posto. Najveće smanjenje trpi stavka jednokratne pomoći – čak 28,6 posto, kao i pomoć za njegu drugog lica – 4,7 posto. Ko ima- ima, ko nema – nek se snađe.

……………………..

Za 1.850 poljoprivrednika u Semberiji, koji su izvršili preregistraciju svojih domaćinstava, počela je isporuka plavog dizela za proljetnu sjetvu. Taj je dizel jeftiniji za 60 feninga po litri od onog na benzinskim pumpama. Inače, plavi dizel su, tokom jesenje sjetve, koristila 3.204 poljoprivrednika. Kako kažu u gradskom Odjelu za poljoprivredu, u Semberiji je protekle jeseni zasijano 30.275 hektara, što je za 2 posto više nego prethodne godine, i čini skoro 99 posto raspoloživih površina za ovu sjetvu.

…………………….

Svjetski Dan voda u Bijeljini je obilježen radnim akcijama čišćenja obala Save i Drine. U organizaciji Javne ustanove “Vode Srpske”, stotinu njihovih radnika i građana uklanjalo je smeće sa obale Save kod sela Brodac, skupljajući plastične flaše, kese i drugi otpad. Akciju je organizovala i omladina DNS-a, a aktivisti Udruženja “Eko-put” uklonili su divlju deponiju na dijelu starog toka Drine, na lokaciji Ekološko-istraživačkog centra “Jezera-Semberija”.

…………………..

U Bijeljini je policija uhapsila lice kod kojeg je nađeno 11 grama kokaina, kao i predmeti koji se vezuju za trgovinu drogom. U prva dva mjeseca ove godine policija je kod dilera našla više od 50 grama kokaina, a 8 lica je prijavljeno zbog trgovine drogom.

Pretresom stanova koje su koristili B.N.(22) i C.N.(20) u Bijeljini, nađena je oprema za proizvodnju i promet droge, kao i nelegalno oružje.

Uporedo s krizom, i droga, čini se, uzima sve više maha, i teško je tome stati na put.

……………….

U Bijeljini već neko vrijeme radi Služba pravne pomoći, koja pruža besplatne usluge građanima, od savjeta iz raznih oblasti, do pisanja tužbi, žalbi, molbi, pravljenja ugovora  i tome slično. Besplatnu pravnu pomoć već je dobilo više od 800 građana.

……………………..

Fudbaleri Radnika ostvarili su prvi prvi proljetni trijumf. U 23. kolu BH telekom Premijer lige pobijedili su Slaviju iz istočnog Sarajeva sa 2 : 0, čime su povećali bodovnu prednost ispred najugroženijih ekipa u borbi za opstanak. Prvi gol postigao je Mirza Hasanović, snažnim udarcem sa ivice šesnaesterca već u 14. minuti. Radnik je i u nastavku bio bolji, a drugi gol je u 89. minuti postigao rezervista Dejan Lučić.

Nakon ove pobjede Radnik zauzima desetu poziciju na tabeli sa 27 bodova. Narednog vikenda Bijeljinci idu na teško gostovanje u Široki Brijeg.

Fudbaleri Mladosti iz Velike Obarske su, nakon poraza od Sarajeva na domaćem terenu, igrali neriješeno u gostima u derbiju začelja u Prijedoru. S direktnim konkurentom za ostanak u ligi, ekipom Rudara, odigrali su bez golova, i time popravili bodovni saldo. U narednom kolu Mladost dočekuje Zvijezdu iz Gradačca.

………………………..

Košarkaši Radnika opraštaju se od elitnog takmičenja. Kolo prije kraja šampionata “Lige 12” izgubili su od lidera na tabeli, sarajevskog Sparsa. Rezultat je bio 79 : 82. Čak i ako osvoje bodove u posljednjem kolu, Bijeljinci će ostati u zoni ispadanja, i u ligi mogu ostati samo ako Košarkaški savez BiH donese odluku o povećanju broja prvoligaša

Ekipa Građanskog je takođe poražena, i to od Bosne u Sarajevu, u neizvjesnoj utakmici, i nakon tri produžetka ( 111 : 115). Građanski je izbjegao posljednje tri pozicije, koje vode u Drugu ligu, a u posljednjem kolu dočekuje Mladost iz Mrkonjić Grada, koja je već doživjela četiri uzastopna poraza.

Komentari