Dok voda u poplavljenim područjima Semberije postepeno opada, a specijalne ekipe odvoze uginulu stoku, u dijelovima Bijeljine koji su još uvijek pod vodom čeka se povlačenje podzemnih voda. Tamo gdje se voda povukla, traje borba sa muljem, prljavštinom i vlagom. Radnici Komunalca uredno odvoze smeće, ali ne uspijevaju još uvijek očistiti svaki dio grada. U Tombak, Hambar i Novoj mahali ekipe Vodovoda jučer su cijeli dan pripremale odvodne cijevi kako bi se mogli ispumpavati vodeni džepovi. Građani peru i suše poplavljene stvari, a sanitarne ekipe pokušavaju dostaviti dezinfekciona sredstva.

DSCN2918    DSCN3069
Ekipe Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina već šesti dan dostavljale su pomoć najugroženijima. Urgentna pomoć stigla je i do porodica pored kanala Dašnica, koje su prve bile poplavljene. Na drugom kraju grada, u Novoj mahali, Jasmina i Bahta Kahrimanović sa dvoje male djece još uvijek su u kući u kojoj je do jučer nivo vode bio viši od metra. Zagađena voda je do koljena u dvorištu, a smrad je nesnošljiv. “Trebaju nam sredstva za higijenu, za dezinfekciju. Nemamo nikakve maske, jedva se diše, a moramo očistiti ovu prljavštinu. Evo, dijete se već osulo, a mi nemamo gdje zanočiti,” kaže Jasmina Kahrimanović dok preuzima prostirke i suhu čebad.

DSCN3047   Podjela-pomoci-porodicama-pored-kanala-Dasnica
Fata Bošnjaković kaže da u kuću ne može. Sve je prljavo i mokro. “Nemam snage iznijeti sve što je mokro. U kuću ne ulazim i spavam kod komšija. Hvala svima koji su poslali pomoć, koji misle na nas koji smo nastradali,” kaže Fata. Sve što im je bilo potrebno, dostavljeno je istoga dana.
U organizaciji Islamske zajednice proteklih dana u Bijeljinu je stigla značajna pomoć. Svoje donacije dostavile su organizacije “Humanitarna budućnost” i “Udruženje za blagostanje” iz Sarajeva, Omladinski kulturni centar iz Gradačca i mnogi drugi. Ljekari Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo obavili su preglede nepokretnih bolesnika, a između ostaloga, humanitarna pomoć stigle je iz Medžlisa Bosanski Kobaš, koji je i sam dijelom poplavljen. Transporti pomoći stigli su od “Merhameta ” Salcburg, zatim iz Švajcarske i Austrije, a MIZ BIjeljina uskoro će objaviti spisak svih dosadašnjih donatora.

dvoriste-porodice-Kahrimanovic   DSCN3060
Bijeljinski Merhamet poziva potencijalne donatore da dostave sredstva za dezinfekciju i rekontrukciju kuća, te, ukoliko postoji mogućnost, hranu za stoku, mineralna đubriva i sjemensku robu, kako bi poljoprivrednici mogli presijati njive da bi barem nešto ubrali ili požnjeli do jeseni.

 

(www.mizbijeljina.ba)