Dodik za novi progon Bošnjaka iz RS-a

2

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska  Ramiz Salkić oštro je reagirao na izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je ponovo negirao bosanski jezik.

“Dodikova logika je anticivilizacijska. Kao predsjednik entiteta on opravdava diskriminaciju koju vlasti provode nad Bošnjacima i nalazi uporište u Ustavu u kojem piše da su službeni jezici u RS: jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda. Bošnjaci su se na zadnja dva popisa izjasnili da govore bosanski jezik i to je taj jezik bošnjačkog naroda. Međutim, njegova diskriminatorska logika i tako uspostavljen režim, žele spriječiti Bošnjake da govore bosanski, jer u Ustavu piše: jezik bošnjačkog naroda“, kazao je Salkić.

‘Dodikov stav nečuven’

On tvrdi da, ako bi se do kraja i slijepo pridržavali Ustava, po takvoj Dodikovoj logici, u RS-u ne postoji ni srpski jezik, već “jezik srpskog naroda“.

“Dodik time poručuje i onima koji žele govoriti srpski jezik, da trebaju otići na drugu stranu, tamo gdje se govori srpski jezik – dakle preko Drine. Jer ovdje je ustavna kategorija – jezik srpskog naroda. Takav stav jednog zvaničnika je nečuven“, istakao je Salkić.

Dodik je ranije kazao da Bošnjaci u RS-u ne mogu govoriti bosanski jezik, jer Ustav RS-a kaže da govore “jezikom bošnjačkog naroda“, prenosi Patria.

“Onaj ko želi da uči drugi jezik, neka ga uči na onoj drugoj strani“, kazao je Dodik.

Predsjednik RS-a je istakao da se entitetski zakoni i Ustav moraju poštovati.

Salkić smatra da je Dodikova izjava zastrašujuća i zabrinjavajuća i da ona otkriva mračne ciljeve – da negiranjem i zabranama bosanskog jezika predsjednik RS-a prisili Bošnjake da se iseljavaju iz RS-a.

“Ovo je najozbiljniji udarac na Dejtonski mirovni sporazum. Dodik je poslao poruku svojim sljedbenicima da nastave provoditi diskriminaciju Bošnjaka, te da svi oni koji uče bosanski jezik nisu dobrodošli u bh. entitet RS. Ovim su iskazane ponovne namjere da se vrši progon Bošnjaka sa ovoga prostora. Međutim, Milorad Dodik mora znati da u tome ne može uspjeti. U tome nije uspio ni njegov prethodnik, ratni zločinac Radovan Karadžić. Bošnjaci su na svakoj stopi Bosne i Hercegovine na svojoj zemlji. Uvažavamo druge, ali ne damo ni milimetra svoje zemlje i niko nikada neće moći da nas protjeruje i zabranjuje da živimo u svojoj vjeri, govorimo svojim jezikom i imamo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je Salkić.

Negiranje Daytona

Novinar i politički analitičar Mirnes Kovač kazao je za Patriju da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan na bosanskom jeziku i da onaj ko negira taj jezik, negira “slovo Daytona”.

“Hoćemo li ukinuti Dejton? Onda se vraćamo na početak – a onda nema mnogo toga: ni mira, ni RS-a, ni budućnosti ni napretka narodima u Bosni i Hercegovini“, tvrdi Kovač.

I Ustavni sud BiH potvrdio je da je ustavno pravo bošnjačkog naroda da, kao i svi konstitutivni narodi i ostali koji se tako ne izjašnjavaju, jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele, što je u skladu s Ustavom BiH.Svako suprotno postupanje vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i RS-a.

Također, Ustavni sud BiH je konstatirao da Ustav te zemlje nigdje ne propisuje da se imena jezika kojim govore konstitutivni narodi moraju vezati za ime konstitutivnog naroda.Ime jezika ne može biti uvjetovano ni lingvističkim pravilima, zato što je ustavno pravo na ime jezika odvojeno od sadržaja jezika, standarda jezika, itd.

Roditelji bošnjačke djece u Srebrenici bojkotovali su sjednicu školskog odbora osnovne škole. Njihovo Roditeljsko vijeće odlučilo je kako će djeca ostati na nastavi, ali će odbiti preuzeti školske knjižice.Ministarstva prosvjete RS-a su nedavno odlučila da se djeci u osnovnoj školi u Srebrenici u knjižice upisuje “jezik bošnjačkog naroda“.

Roditelji kažu da se time ugrožavaju osnovna prava i slobode, te da će se na sve načine boriti za pravo svoje djece na sopstveni jezik.

 

(Kliker.info)