Senadin Lavić ponovo izabran za predsjednika “Preporoda”

Senadin Lavić, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu ponovo je izabran za predsjednika Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, na Izbornoj skupštini Preporoda, koja je održan u subotu, piše novinska agencija Patria.

Delegati su birali između starog predsjednika dr. Senadina Lavića i dr. Selme Rizvić. Za Lavića je glasao 71 član Skupštine, a za Selmu Rizvić 22 člana.

Profesor Lavić, rođen je 1965. godine u Konjicu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (Odsjek za filozofiju i sociologiju) 1989. godine. U zvanje vanrednog profesora na Fakultetu političkih nauka izabran je 2008. godine. Objavio je dvije knjige: Pluralistička racionalnost (Sarajevo, 2004) i Između periferije i centra (Sarajevo, 2006) te brojne naučne i stručne radove u zemlji i inozemstvu.

Glavni je urednik univerzitetskog časopisa “Pregled”, član redakcije časopisa “Godišnjak” BZK Preporod.

Lavić je za predsjednika Preporoda izabran 2010. godine, nakon što je tu poziciju po okončanju dva mandata od po četiri godine napustio profesor Šaćir Filandra.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod” jedna je od najvažnijih institucija zadužena za prosvjećivanje, obrazovanje i kulturno uzdizanje Bošnjaka u BiH ali i van njenih granica, koja postoji već 110 godina.

Korijene Preporod vozi još od 1903. godine. Prvobitno je osnovano  društvo “Gajret” koje je potpomagalo muslimanskim učenicima srednjih i visokih škola u Bosni i Hercegovini i Austrougarskoj monarhiji. Za prvog predsjednika „Gajreta” izabran je Safvet-beg Bašagić.

Kasnije, 1923. godine, u Sarajevu će nastat  Muslimansko kulturno-prosvjetno društvo „Narodna uzdanica”, koje je imalo drugačije uticaje od „Gajreta”, ali iste ciljeve – prosvjećivanje, obrazovanje i kulturno uzdizanje Bošnjaka, nakon čega su se ove dvije asocijacije ujedinile.

Osnivačka skupština društva pod imenom “Preporod” održana je 13. septembra 1945. Tada je za predsjednika izabran Zaim Šarac, piše Patria.

(oslobodjenje.ba)