Piše: Jusuf Trbić

U Janji se i ove godine, po deseti put, održavaju “Ljetne večeri”, jedinstvena manifestacija čiji su organizatori BZK “Preporod” i BKUD  “Mula Alija Sadiković”. Ova je manifestacija pokrenuta prije deset godina, kao doprinos kulturnom životu Bošnjaka ovog dijela BiH, a sastojala se, u najvećoj mjeri, od javnih tribina, promocija knjiga i izvornog stvaralaštva. Za proteklu deceniju kroz Janju su prošli brojni istaknuti stvaraoci, javni radnici, književnici, univerzitetski profesori, a posljednjih godina sve se odvijalo u obnovljenom Domu kulture i biblioteci “Preporoda”.

Ranijih godina “Ljetne večeri” su trajale od deset do petnaest dana, ali ove godine je program skraćen, zbog poplava i teške situacije nakon njih, a i zbog ramazanskog posta koji je trajao do 28. jula. Nakon bajramskih praznika, 4. avgusta, počinju ovogodišnje “Ljetne večeri”. Svečano otvaranje će obilježiti koncert ilahija, kasida i folklora Kulturno-umjetničkog društva “Mula Alija Sadiković” iz Janje i njihovih gostiju iz Kalesije, Orašja i Gornjeg Vakufa. Naredne večeri svoju posljednju knjigu – “Fotomonografiju Janje”, predstaviće Asim Osmanbašić, a 6. avgusta predstaviće se Udruženje logoraša iz Brčkog, uz promociju knjige “Sedam krugova pakla” brčanskog novinara Muhameda Mujkića. Izuzetno zanimljivu i značajnu knjigu “Islam i slobodno tržište” predstaviće autori Admir Čavalić i Dženan Smajić, 7. avgusta, a naredne večeri janjarska publika će moći da vidi dokumentarni film Halida Rifatbegovića “ Švicarski recept za bosanski uspjeh” i da prisustvuje prvoj promociji najnovije knjige Uzeira Bukvića “Kad svici utihnu”.

Veče nakon toga je svečano proklanjavanje novoobnovljene džamije u naselju Palutine u Janji, a za 16. avgust zakazana je velika svečanost – otvaranje Atik džamije u Bijeljini, najstarije džamije u ovom dijelu BiH.