Špijuni koji su formirali škorpione, bele orlove… : Haški sud naredio ponovno suđenje Stanišiću i Simatoviću !

Haški tribunal poništio je prvobitnu presudu i naredio novo suđenje bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću  i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću , zvanom Frenki koji su optuženi za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995. godine.

Prvostepenom presudom izrečenom 29. maja 2013. godine ICTY je Stanišića i Simatovića oslobodio krivice po svim tačkama optužnice.Također je naređen pritvor Stanišiću i Simatović.Stanišić i Simatović, koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, u pritvor u Scheveningenu vratili su se u novembru, kako bi mjesec dana kasnije prisustvovali izricanju konačne presude.

Na prvostepenu oslobađajuću presudu Tužilaštvo ICTY-a uložilo je žalbu 28. juna. 2013. godine, zahtijevajući da je Apelaciono vijeće u potpunosti preinači i da Stanišića i Simatovića proglasi krivim po svim tačkama optužnice.

Taj zahtjev tužioci su ponovili i tokom rasprave o njihovoj žalbi u julu ove godine.

Preglasavanje sudija

Branioci Stanišića i Simatovića tada su od Apelacionog vijeća zatražili da odbaci žalbu i potvrdi oslobađajuću presudu.

Prvostepenom presudom, donesenom preglasavanjem sudija, Tribunal je utvrdio da Stanišić i Simatović nisu krivi za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila.

Kao nedokazan, većina sudija odbacila je i navod optužnice da su Simatović i Stanišić bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba s velikih dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Prema optužnici, na čelu tog zločinačkog poduhvata bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Prvostepenom oslobađajućom presudom bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović opremali, obučavali, finansirali, kontrolirali i na ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini slali “crvene beretke”, koje su kasnije prerasle u Jedinicu za specijalne operacije SDB-a.

Ta jedinica je, zajedno sa Srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, milicijom samozvane SAO Krajina i drugim snagama “počinila zločine deportacije i prisilnog premještanja na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, nalaz je presude.

Raspravno vijeće je, također, utvrdilo da su “te formacije i ‘škorpioni’ počinili veliki broj ubistava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”.

Prema presudi, “crvene beretke” su počinile ubistva i deportacije u Bosanskom Šamcu te prisilno premještanje nesrba u Doboju u proljeće 1992, ali Stanišić i Simatović jedinicom nisu “upravljali” u tim operacijama, iako su njeno učešće “organizirali”.

Optužbu za zločine u istočnoj Slavoniji, Zvorniku, Bijeljini i Sanskom Mostu sudije su odbacile kao nedokazanu.

Nedokazane optužbe

Prvostepeno vijeće je, većinom glasova, zaključilo da je “razumna mogućnost da su, upućujući ‘crvene beretke’ van Srbije, Stanišić i Simatović imali ograničenu namjeru (…) uspostavljanja i održavanja srpske kontrole nad velikim dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine”.

Presudom je utvrđeno da nije dokazano da su Stanišić i Simatović “upravljali” Ražnatovićevom Srpskom dobrovoljačkom gardom, ni “škorpionima” i drugim paravojskama koje su činile zločine, već da su s njima imali “manje značajne veze”.

Stanišić i Simatović oslobođeni su krivice i za strijeljanje šest mladića Bošnjaka iz Srebrenice, koje su 16. jula 1995. godine počinili pripadnici “škorpiona”, snimivši ubistvo.

Optužbu da su Stanišić i Simatović bili “kanal komunikacije” između Miloševića i drugih učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu – Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Milana Martića, Gorana Hadžića i Milana Babića – Raspravno vijeće je odbacilo kao nedokazanu, iako su oni imali direktne i brojne kontakte.

Stanišića i Simatovića su uhapsile vlasti Srbije tokom operacije “Sablja”, poslije ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine u Beogradu.

Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.U prvom pojavljivanju pred sudijom obojica su izjavili da nisu krivi.Suđenje je počelo, poslije jednog neuspješnog pokušaja, u junu 2009. godine, a izvođenje dokaza završeno je 17. septembra 2011. godine.Tužioci su pred sudije izveli 62 svjedoka, a u odbranu optuženih iskaz su dala 33 svjedoka.

 

(kliker.info)