Odeljenje za ratne zločine oslobodilo je zbog nedostatka dokaza sedmoricu pripadnika paravojne grupe “Simini četnici” od optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke opštine tokom 1992. i 1993. godine

Ovo je druga prvostepena presuda, a prvom prvostepenom presudom optuženi su bili osuđeni na ukupno 72 godine zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud prošle godine i naložio novo suđenje. Optuženi su oslobođeni optužbi jer, prema stavu suda, Tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza za svoje optužbe.

Ovaj slučaj javnosti je poznat kao “Zvornik 5”.

I na ovu oslobađajuću presudu, Tužilaštvo za ratne zločine ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu koji će doneti konačnu presudu.

Optužbi su oslobođeni Zoran Stojanović, Zoran Đurđević, Tomislav Gavrić, Zoran Alić, Đorđe Šević, Dragan Đekić i Damir Bogdanović. Oni se optužnicom tužilaštva za ratne zločine terete za ratni zločin protiv civila romske nacionalnisti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača.

Sumnja se da su na mestu zvanom “Hamzići” ubili trudnu ženu sa detetom od dve godine u naručju, kao i da su “ubili sedmoro dece starih dve, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina”.

Optuženi se terete i da su silovali pre ubistva Zlatiju Ribić (13) kao i da su “dete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena lica”.

Sima Bogdanović zvani “Sima četnik”, preminuo je u pritvoru tokom suđenja.

 

(e-novine.com)