Predstavljanje knjige “Legenda o Bijeloj džamiji” autora Jusufa Trbića iz Bijeljine upriličeno je večeras u Turskom kulturnom centru Yunus Emre u Sarajevu.

“Ovo je vrlo neobičan roman, mješavina dokumenata i fikcije. To je štivo koje opominje i poziva na čuvanje sjećanja”, – kazao je Trbić.

Istakao je da knjiga govori o gradu Bijeljini koji je nestao u prirodnoj kataklizmi, nakon čega mladić porijeklom iz Bijeljine dolazi da ispita da li je u tom gradu ikada postojala Bijela džamija, odnosno da li su u njoj ikada živjeli Bošnjaci.

Istraživanje se provodi pod pokroviteljstvom UNICEF-a, a odnosi se na kulturnu baštinu Turske, odnosno područja kojeg je napustila Turska. Mladi istraživač zaključuje da Bošnjaci Bijeljine nikada nisu ništa pisali, što govori da Bijela džamija nikada nije postojala.

“Zaključak je jasan. Pošto su Bošnjaci zaboravili sebe i svoju prošlost i sami su krivi za ono što im se dogodilo. Zaboravili smo mnoštvo velikih ljudi i tragedija, odnosno sve ono što se nije smjelo zaboraviti”, – dodao je.

Također je naglasio da u historiji Bijeljine nijedan Bošnjak nikada nije štampao knjigu, osim pjesnika Mustafe H. Grabčanovića koji je odštampao dvije knjige pjesama.

“Danas se osjeća velika praznina zbog toga i moja knjiga je doprinos toj riznici sjećanja koja je skoro prazna”, – naglasio je.

Kaže da će večeras govoriti i o svojoj desetoj knjizi “Dnevnik posrtanja”, odnosno zbirci tekstova o aktuelnim političkim događajima u posljednjih nekoliko dana.

Trbić je napisao i četiri knjige o počinjenim zločinima u Bijeljini u periodu 1992. do 1995. godine. Također, njegove dvije knjige dokumentarne proze “Majstori mraka” ušle su u dokazni postupak protiv ratnog zločinca Radovana Karadžića.

 

(novovrijeme.ba)