Zajedno smo jači

4

Piše: Jusuf Trbić

Imaju i Bošnjaci šta ponuditi na ovim izborima!

Na današnjoj konferenciji za štampu, održanoj u Sali Centra za kulturu u Bijeljini, medijima je predstavljena izborna lista SDA, zajednička lista Bošnjaka Bijeljine i Janje, sa imenima 33 kandidata iz SDA, SBB i Stranke za BiH, kao i svih bošnjačkih organizacija i udruženja. Čini se da nikad do sad nije ponuđena jača kandidatska reprezentacija Bošnjaka na lokalnim izborima. Uzburkana  politička atmosfera, prijetnje referendumom, diskrimanicija i prizivanje 1992. godine i novih sukoba, sve je to, čini, se, ojačalo svijest Bošnjaka i potrebu da se ujedine i zajedno idu u izbore koji im mogu omogućiti sigurniju budućnost. Država i narod su na prekretnici – ili ćemo ići snažnije i složnije u političku borbu, koja nam jedina može osigurati opstanak, ili nas neće biti.

Bošnjacima nije potrebna gromoglasna propaganda, bilbordi, megafoni na ulicama, ogromne slike i plakate, radio i televizijske reklame. Dovoljno je da vide i čuju Milorada Dodika i njegove sljedbenike, pa da znaju šta im je činiti. Ko još ne shvata u kakvoj smo situaciji i koliko su nam važni izbori i svaki glas građana – taj nikad shvatiti neće.

S konferencije za štampu upućeno je saopštenje. Kratko, ali sasvim jasno

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

       Na predstojeće lokalne izbore Bošnjaci Bijeljine i Janje izlaze sa zajedničkom listom, na kojoj je 16 kandidata političkih partija SDA, SBB i Stranke za BiH, a 17 je predstavnika bošnjačkih udruženja i organizacija. To je lista sa mnogo mladih, školovanih ljudi, među kojima je i šest magistara nauka, ali i sa onima koji su se dokazali kao borci za demokratiju, za suživot, za Bosnu. Izbori dolaze u vrijeme najveće političke krize od kraja rata do danas, u vrijeme kad entitetska vlast vrši žestoku diskriminaciju svih koji ne pripadaju jednom narodu, jednoj religiji i jednoj političkoj opciji, i kad se otvoreno prijeti negiranjem Dejtonskog sporazuma i cijepanjem države. Tamni oblaci gomilaju se nad našim glavama i nije malo onih koji prizivaju nove sukobe i povratak u 1992. godinu.

      Vrijeme je da Bošnjaci, ali i svi kojima je naša domovina na srcu, i koji žele više demokratije, bolji život i put u Evropu, razmisle i glasanjem na izborima iskažu svoj stav. Građani moraju shvatiti da je izlazak na izbore jedini način borbe za bolje sutra, za normalan život, za domovinu. Pri tome je svaki glas važan, pa se samo masovnim odzivom i glasanjem za prave ljude možemo  izboriti za svoje mjesto pod suncem i za nadu da će bolji dani ipak doći.

     Bošnjaci i Bosna su danas ponovo ugroženi, gaze se osnovna prava i pred našim očima Dodikova vlast u miru dovršava ono što velikodržavnim Karadžićevim programom nije realizovano u ratu. Mi to ne smijemo dozvoliti. Zato pozivamo sve Bošnjake i sve druge bosanske ljude da izađu na izbore i glasaju za sebe i svoju budućnost. Za zajedničku bošnjačku listu, za mir, za zajedništvo, za one koji će doći. Drugog nam nema.

   I, ne zaboravite  :  zajedno smo jači!

 

                                                        Zajednička bošnjačka lista SDA.