Izjave o nevinosti Miloševića za ratove u BiH i Hrvatskoj su podloga za nove sukobe

Tvrdnje pojedinih zapadnih analitičara da je Haški tribunal (ICTY), izričući nepravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine u BiH odgovornosti oslobodio bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, ponovo su uzburkale region, piše Patria.

Reakcije su uslijedile naročito nakon što su se na tom fonu javnosti obratili i neki od ministara iz novoformirane Vlade Aleksandra Vučića.

– Zapad šuti o tome da je Den Haag oslobodio Miloševića sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u BiH, ali Srbija ne smije i neće šutjeti – ocijenio je ministar vanjskih poslova i prvi potpredsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić.

Banjalučki kulturolog i analitičar Srđan Šušnica smatra da izjave srbijanske političke elite, prije svega starih Miloševicevskih kadrova, o nevinosti Miloševića za ratove i zločine u BiH i Hrvatskoj su zapravo završni čin negacije odgovornosti Srbije za rat i genocid te nova faza politike koja se vodi u Srbiji još od 1986., i koja može uzrokovati nove sukobe. 

– U sadašnjem kontekstu, ove izjave kao i intenzivna rusofilizacija Srbije, su ništa drugo do ideološka podloga novih sukoba i ujedinjenja RS i Srbije… Vrijeme koje dolazi neće nas poštedjeti sukoba – rekao je Šušnica.

Liga socijaldemokrata Vojvodine također najoštrije osuđuje izjave Ivice Dačića i Aleksandra Vulina u kojima se, kako navode, selektivno i neznalački tumače pravni mehanizmi Međunarodnog suda za ratne zločine, „kako bi se režim Slobodana Miloševića, čiji su oni dijelovi bili, oslobodio historijske krivice za nacionalističku ratnu politiku“.

– Podsjećamo, politika Miloševićevog režima, čije su prve žrtve bile autonomne pokrajine – Vojvodina i Kosovo, završila je svoj bilans sa četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jednim međunarodno presuđenim zločinom genocida. Teror, pljačku i represiju koju su građani Srbije preživjeli, također, bi trebalo ubrojati u tragični i sramotni bilans najcrnje decenije u savremenoj historiji ovih prostora – smatraju Nenad Čanak iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, piše Patria.

 

(nap.ba)