Zločinac, a ne heroj

156

Šešelj – zločinac, a ne heroj: Dočekuju ga kao rok-zvijezdu, evo za šta je sve optužen

Privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja pretvoreno je u medijski spektakl, u čemu naravno prednjači dio srbijanskih medija.

Izvještava o svakom njegovom koraku, kao da je rok-zvijezda, a ne osoba optužena za najteže zločine. Pri tome, očekivano, u tim izvještajima gotovo da i nema podsjećanja zbog čega je Šešelj, ustvari, bio u Hagu.

Zato, evo kratkog podsjećanja.

Lidera srpskih radikala i četničkog vojvodu Vojislava Šešelja optužnica pred Haškim tribunalom tereti za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.

Njegova odgovornost je u prvoj verziji optužnice koja je bila svedena na 14 tačaka, u osam tačaka optužnice kvalifikovana kao zločin protiv čovječnosti, a u šest kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Iako su neke tačke optužnice u trećoj, izmenjenoj verziji izbrisane, Šešelj je optužen za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, dijelovima BiH i Vojvodine.

-U javnim govorima, Šešelj je pozivao na protjerivanje hrvatskih civila iz dijelova Vojvodine i tako podsticao sljedbenike i lokalne vlasti da se uključe u kampanju progona lokalnog hrvatskog stanovništva, navodi se u optužnici Međunarodnog suda.

Ovo obuhvata ubistva u Vukovaru (255 na Ovčari i šest kod Veleprometa), i u okolini Sarajeva (56 osoba), Mostaru (106 osoba), Nevesinju (53 osobe) i Zvorniku (više od 340 osoba); pritvaranje civila u logore pod nehumanim uslovima, mučenje, premlaćivanje i ubistva; deportacije i prinudno preseljavanje desetine hiljade Hrvata i Muslimana sa tih teritorija i dijelova Vojvodine i namjerno uništavanje njihovih domova, imovine, kulturnih i vjerskih objekata.

Prema optužnici, Šešelj je, kao značajna politička ličnost, propagirao ujedinjenje “svih srpskih zemalja” u homogenu srpsku državu i, sam ili sa ostalim zajedničkog zločinačkog poduhvata, “učestvovao u regrutovanju, formiranju, finansiranju, snabdjevanju i usmjeravanju srpskih dobrovoljaca povezanih sa SRS, obično nazivanih ‘četnici’ ili ‘šešeljevci’”. Lično je, navodi se dalje, učestvovao u ratnoj propagandi, raspirivanju mržnje prema drugim etničkim grupama i podsticanju na zločine.

Lideru SRS se na teret stavlja i da je propagirao rat i podjarivao mržnju prema nesrbima i podsticao svoje dobrovoljce i druge srpske snage da počine zločine. Tužilaštvo tvrdi da je Šešelj indoktrinisao doborovljce svojom ekstremističkom retorikom radi “uključivanja u nasilno uklanjanje nesrpske populacije sa ciljanih teritorija”

Šešelj se tereti za učešće u sistematskim i rasprostranjenim napadima na hrvatsko, bošnjačko i drugo nesrpsko civilno stanovništvo u Istočnoj i Zapadnoj Slavoniji, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.

Do septembra 1993, kada se razišao sa Slobodanom Miloševićem, Vojislav Šešelj je – navodi se u optužnici – bio jedan od učesnika u “zajedničkom zločinačkom poduhvatu”, sa ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa trećine teritorije Hrvatske, iz većeg dijela Bosne i Hercegovine, kao i iz dijelova Vojvodine.

Optužen je i da je učestvovao u planiranju i pripremi osvajanja gradova i sela i protjerivanju nesrpskog stanovništva iz Istočne i Zapadne Slavonije (u opštinama Vukovar i Voćin), kao i iz opština Zvornik i Bosanski Šamac u Bosni i Hercegovini.

Na ‘poluvremenu’ suđenja, u maju 2011., zaključeno je da Šešelj ostaje u pritvoru Haškog tribunala jer je Pretresno vijeće odbacilo njegov zahtjev za oslobađajućom presudom po završetku dokaznog postupka optužbe. Sudije su bile saglasne da je predočeno dovoljno dokaza na osnovu kojih bi “vijeće razumno moglo zaključiti” da su počinjeni zločini progona, ubistva, mučenja, okrutnog postupanja, deportacije, prisilnog premještanja, bezobzirnog razaranja gradova i sela, uništavanja vjerskih objekata i pljačke u opštinama u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, navedenim u optužnici protiv lidera srpskih radikala.

Šešeljovo suđenje u hagu pretvoreno je u farsu nakon što mu je dozvoljeno da se sam brani, pri tome koristeći svaku priliku da odugovlači sam proces.

Šešelj je pušten na privremenu slobodu zbog teške bolesti.

 

(bportal.ba)