Od mržnje do nacionalizma, od 1. do 12.

5

Bosanski bukvalista: Od mržnje do nacionalizma, od 1. do 12.

Piše: Nedžis Halilović

I tako, prođe još jedna godina u mržnji, šovinizmu, nacionalizmu, mitu, stranačkoj netrpeljivosti, radikalizmu, korupciji, kriminalu, odlasku mladih iz države, bijeloj kugi…

Januar

Svaka godina nam počinje koncertom Bečke filharmonije, a završava opomenama bečkog Rajfajzena. Iliti počinje srpskim Božićem, a završava Rvatskim. Mi, Bošnjaci, ti dođemo tu negdje u sredi, a i vazda smo bili sreda.

Npr. Srbi tradicionalno obilježavaju svoj 9. januar kada ulicama Banjaluke svečano maršira policija, vojska i poštari. Od svih nabrojanih poštari su im najgori. Kažu, u RS su računi za struju i komunalije povisoki. Nekad se narod plašio vojske i milicije, danas se usere kad vidi poštara.

I tako, Obama prije nego što će da ode sa pozicije predsjednika najmoćnije zemlje na svijetu i da opravda dobijenu Nobelovu nagradu za mir, uvede sankcije Miloradu Dodiku.

U Sarajevu nema vode.

Februar

Februarom se uobičajeno u Sarajevu pali Olimpijski plamen, i svečano podsjećamo svijet i sebe na Olimpijske igre koje su uspješno organizovali muslimani Sarajeva, BiH i čitave Jugoslavije.

Jeste da smo danas daleko od mogućnosti organiziranja bilo kakve Olimpijade, ali eto, ostalo nam u navici da potpalimo plamen. Time se ponosimo.

U korak sa olimpijskim plamenom, februarom se uobičajeno u Mostaru pali i plamen netrepljivosti kada se napadaju antifašisti na Partizanskom groblju. To je još jedna stvar čime se ponosimo. Na kratko se na tlu BiH bila pojavila i ptičija gripa, ali smo i nju kao i sve što dođe u Bosnu, u korijenu sasjekli.

Po kafanama, raznim birtijima i bordelima se počelo stidljivo, ispod oka, govoriti o reviziji tužbe protiv Srbije. Koliko ima istine u tome, sačekaćemo konobara da nam jasnije objasni.

Slovenci prihvatili istospolne brakove. Mada, u današnje vrijeme muških pederuša, čupanja obrva i sve manjih sisa, svi brakovi dođu kao istospolni.

U Sarajevu nema vode.

Mart

Agrokor na koljenima. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović se odmah dala u akciju spašavanja Agrokora i optužila susjednu Bosnu i Hercegovinu za povećavanje broja ekstremističkih grupa.

Štrajk željezničara u Republici Srpskoj ugašen gajbom pive. Nije poznato šta je bilo za meze.

Grbavica osvanula sa novim tribinama.

U Sarajevu nema vode.

April

Građane u Srbiji nakon više godina napokon ugrijalo sunce, izabrali su dugogodišnjeg garanta stabilnosti regije, Aleksandra Vučića za predsjednika.

Izbori su protekli u fer i korektnom nadmetanju, što se ipak nije svidjelo hiljadama studenata koji su protestvovali zbog rezultata izbora, ali nakon detaljne istrage utvrđeno je da su to bili narkomani i alkoholičari koje je mrzilo da sjede u školskim klupama.

Istovremeno je i VMRO-DPMNE počeo nešto da mulja po Makedoniji. Mada ostaje pitanje, ko još daje stranci ime

VMRO-DPMNE? To dok se izgovori prođe rat u Sloveniji.

Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu nakon vijesti da je Crna Gora ušla u NATO. Ameri su nakon toga bacili majku svih bombi iz aviona. Nije poznato da li je žena preživjela.

U Sarajevu nema vode.

Maj

Krcati stadion u Rimu uz pjesmu proslavio Džekino osvajanje prvog strijelca nogometnog prvenstva Italije. U Džekinoj sjeni je ostalo i opraštanje Frančeska Totija od igračke karijere.

Općinski izbori u Hrvatskoj prošli bez nekih većih iznenađenja, Hercegovac pobijedio u Zagrebu.

U Sarajevu nema vode.

Juni

Slovenci i Hrvati umalo zaratili oko Piranskog zaljeva tako da sam milimetrima bio od odluke da ljetujem u Srbiji. Mada, bilo je neralno očekivati izbijanje rata između te dvije države, a da se Srbi ne miješaju.

Umjesto toga Hrvati su ukinuli Trg Maršala Tita, tako da su na kraju svi bili sretni.

Ana Brnabić postala prva premijerka Srbije. Jedino što je naslijedila od bivšeg premijera je sklonost ka ženama, tako da smo se mi u Bosni ni krivi ni dužni našli između dvije ženske (Kitarović, Brnabić).

Za razliku od Tuđmana i Miloševića, to nije ni loše.

U Sarajevu nema vode.

Juli

Požari haraju Hrvatskom i Crnom Gorom.

Temperature u Mostaru dosežu i do 40 stepeni.

20 u istočnom i 20 u zapadnom dijelu.

U Sarajevu nema vode.

Avgust

Nastavlja se saga oko Pelješkog mosta. Hrvati bi da grade, a mi im, kao, ne damo.

Kolinda se javila da smiri situaciju i ponovo upozorila na ekstremističke grupe u BiH iako u Bosni ne možeš napolje izaći od Jehovinih svjedoka.

Makedonci prisluškivali Srbe iz straha da će im ovi ukrasti recept za ajvar.

Maca Diskrecija prošetala crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala i zasjenila Džona Kliza.

U Sarajevu i dalje nema vode.

Septembar

Slovenija postala Evropski prvak u košarci zahvaljujući Goranu Dragiću iz Zvornika.

U Sarajevu odgođen protestni skup penzionera jer su bili zaboravili zbog čega su uopće htjeli da protestvuju.

Umro Hju Hefner, jedini čovjek kojemu je bolje na zemlji nego na nebu.

U Sarajevu nema vode.

Oktobar

Katalonci glasali na referendumu.

Taj dan su sve svadbe iz sigurnosnih razloga u Barceloni otkazane.

U Sarajevu nema vode.

Novembar

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred Haaškim tribunalom, ali je zauzvrat išao dvaput u WC i dobio poster u srbijanski dnevnim novinama.

Haaškim uznicima potvrđena optužnica od stotinu i kusur godina.

I tako, vratili smo se na početak, a nigdje nismo makli.

U Sarajevu nema vode.

Decembar

Čola pjeva za doček Nove godine u Sarajevu, ali svejedno, nema vode.

I tako, prođe još jedna godina u mržnji, šovinizmu, nacionalizmu, mitu, stranačkoj netrepljivosti, radikalizmu, korupciji, kriminalu, odlasku mladih iz države, bijeloj kugi…

Ili kao što bi onaj klinac iz Kuduza rekao: “Ne mogu ja to sve upamtit, ja ću reć’ babi da si ti umro.”

 

(http://ba.n1info.com)