Oprosti mi pape

86

Piše: Boris Divljak

Prevazišao si sva moja očekivanja. Nisam vjerovao da si toliki vizionar, tako moćan, dalekosežan, čvrst i dosljedan. Mislio sam da ćeš posrnuti, pasti.

Drugi su me natjerali da povjerujem da se plete mreža neprijatelja oko tebe koji će ti doći glave. Pričali su da to neće proći u međunarodnoj zajednici. Rekli su da će onaj veći entitet to institucionalno spriječiti. Pa kao nešto narod… nije narod slijep ni glup. Pa zakoni… ograničiće te, zaustaviti…

Krenula su hapšenja po Srbiji. Izgledalo je da si pao u nemilost u Beogradu. Oduševljen sam kako si ih obratio, preveslao na svoju stranu rijeke. Pokazao si im ko je gazda. Nisi tu stao – natjerao si i Putina da te primi. Pazi – Putina, e! Jedu ti iz ruke ovi diplomatski kujci-palci. Od OHRa si napravio sprdačinu. Radovan je đačić prvačić za tebe.

Danas palim RTRS uz veliko poštovanje. Na naslovnici sajta su tri tvoje slike, trećina TV dnevnika tvoji citati. Ostalo vrijeme tvoji potrčci. Mediji? Koji mediji? Nemoj se obazirati na ova dva-tri blogerčića. Oni su me i zaveli da mislim da ćeš nedajbože pasti. Vidiš kredibilitet njihovih „izvora“ i informacija? Pusti ih da piskaraju – samo od sebe prave budale.

Opoziciju si razvalio. E, čovječe, razbio si ih k’o onu stvar. Ni ne znam ko su. Uopšte me i ne interesuju njihova imena. Program im se svodi da kao balavci čekaju da se probudiš i daš im šlagvort za taj dan. I onda trkeljaju nešto zgubidanski. U pravu si kad im ne daš prostor na RTRSu. Nije jedna jedina tvoja rečenica zaslužila da se krati radi njihovih ispljuvaka.

Privreda se svela samo na ono što ti umiješ da preduzmeš. Drugi su dokazali da nisu uspješni, a nije da im nisi dao priliku. Jesu li se pobunili? Nisu jer nemaju zašto. Držiš čvrsto konce u svojim rukama, odlučuješ ko će propasti, a kome ćeš se smilovati i svi to uredno poštuju, jer znaju da ti najbolje znaš. Ti i tvoja familija. Genetika je čudo. Nek si razvali Bosku, Bobar banku, Birač, Brod – da nabrojim samo one na ‘B’. Nisu ni zaslužili bolje! Iz sistema si izvukao sve što valja i pare prebacio na sigurno. Preko opština si sisao sitnije firme, pa si na kraju i opštine poklopio i sahranio. Ni glasa da bi pisnuli. Znači dobro im je – doobro! Molim te da preuzmeš i još ovo par opština kojima je loše. Čim zagospodariš, odjednom se nit ko buni nit koga šta boli.

A sad pazi ovaj narod! Narod obožavam, ali ne koliko tebe. Čovječe, samo ovo posljednje: prvo si izgubio ugovor sa Boskom, pa onda i mjenice. Pola ljudi koje nije u zatvorima u Srbiji se isto izgubilo. A narod je u ekstazi. Narod ti se klanja. Liže ti cipele. Ma šta cipele, džonove oblizuje i još mljacka. Moli da ih pritisneš još jače. Željni su tvog džona. Čvrstog, muškog, liderskog. Pljuni pa nagazi. Zgazi. Tooooo! Kako je dobro! A kad iziđe onih 80-100 budala koji još nisu shvatili koliko im je dobro, i njih pusti da pokažu kako iznimka potvrđuje pravilo. 99,8% te obožava i želi još!

Bojim se samo da ne posustaneš, jer možda podanici nisu dovoljno jasni u svojoj želji za tobom. Sad kad ti je tako krenulo bilo bi grehota da usporiš tempo, jer možda nema dovoljno resursa i para kao prije koju godinu. Ali molim te da čuješ moj vapaj. Obraćenik sam i pokajnik. Tebi prilazim kao Hristu na pričešće, pokorno i pognute glave.

U svašta sam vjerovao i zaveden bio, dok si ti tako velik i silan sve vrijeme bio tu pred mojim očima, a nisam te u zabludi vidio. Ne da si najveći, nego si jedini. O tebi ću pisati eseje i knjige. Makjaveli je plitak; dodao si Danetu 10. krug pakla; razvalio si teorije političkih nauka; borba protiv korupcije je poražena do temelja i u svemu tome narod vjeruje da je u raju. Oprosti mi pape. Najjači si i od sada o tebi samo sve najljepše!

 

(buka.ba)