Policajci su upucani, ali ja sam živ

75

Milorad Dodik nakon terorističkog napada u Zvorniku

Policajci su upucani, ali ja sam živ

Terorističkim napadom Dodik se okoristio da još jednom diskredituje državne institucije, podsjećajući da je obaveštajna struktura “istrgnuta iz tkiva” Srpske i da to dovodi do nedovoljnih informacija, pogotovo sada kad on nije više sastavni dio državne vlasti

Sinoć je oko 19 sati Nerdin Ibrić stigao automobilom ispred policijske stanice Zvornik i puškom “pumparica” pucao u prvog policajca  na vratima. Potom je ušao u policijsku stanicu i uz povike  “Alahu ekber” nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Napad je izvršen u vrijeme smene u policijskoj stanici. Dvadesetčetverogodišnji napadač iz sela Kučić Kula kod Sapne, koji je navodno pripadao i slušao predavanja u vehabijskoj zajednici, i sam je ubijen u razmeni vatre sa policajcima.

Nakon tog terorističkog napada predsednik Republike Šumske Milorad Dodik, po svom običaju, odlučio je malo dizati tenzije, kako bi pokušao uveriti javnost da nije u tako strmoglavom padu popularnosti, u kakvom jeste u poslednje vreme. On se, kako se to moglo i očekivati, tim terorističkim napadom u kome su policajci stradali koristi da pokaže da je on još uvijek živ. Na konferenciji za novinare koja je tim povodom sazvana u Banja Luci, Baja je izjavio da je teroristički napad u Zvorniku pucanj u Srpsku, koja ima pravo da se brani, što će i činiti, zaboravljajući da ovom prilikom upucana trojica ljudi, a ne Srpska.

Predsednik Šumske je naglasio da je Vlada Srpske zatražila, a i on podržava, da u naredna tri dana budu procijenjeni kapaciteti policije da se suprostavi tom globalnom problemu koji se zove terorizam.

“Ono što bude falilo biće uvedeno. Sada nas niko više ne može zaustaviti”, poručio je Dodik, agilan kao da rešava zasada nerešive ekonomske probleme u kojima je ostao zaglavljen njegov entitet.

Policijska stanica Zvornik: Mesto krvoprolića

Također, tim terorističkim napadom Dodik se okoristio i da još jednom diskredituje državne institucije, podsjećajući da je obaveštajna struktura “istrgnuta iz tkiva” Srpske i da to dovodi do nedovoljnih informacija, pogotovo sada kad on nije više sastavni dio državne vlasti.

Dobivši još jednom napad ksenofobije, Dodik je konstatovao da je jadna zemlja i narod koga čuvaju stranci, ističući na kraju da BiH nikada neće uspeti da razvije svoj, autentičan sistem bezbednosti i nikada neće naći načina i organizacionog potencijala da se odbrani od ovakvih stvari, zato to mora Srpska s Bajom na čelu.

U podizanju pripravnosti Dodiku se priključio i šumski ministar unutrašnjih poslova koji je pozvao na zbijanje redova pozvavši građane da se takođe uključe i dostave sve eventualne informacije o teroristima. – Imaćemo odgovore na ovakve stvari, nećemo oprostiti niti zaboraviti, to svi moraju znati – izjavio je Lukač u telefonskom razgovoru za RTRS.

Iako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u prvoj reakciji na teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, rekao kako je teroristički akt dokaz da RS ne može da računa na obavještajne izvore iz BiH, državni ministar sigurnost Dragan Mektić je izjavio da je Obavještajno-sigurnosna agencija još prije tri dana upozorila na moguću terorističku prijetnju.

To upozorenje OSA-e dostavljeno je i MUP-u Republike Srpske, kao i ostalim policijskim agencijama u BiH. U tom dokumentu je navedeno kako bi, nakon antiterorističke akcije australske policije prije desetak dana, u kojoj su uhapšeni članovi organizacije „Al Furkan“, a među njima i dva Bosanca, mogla uslediti odmazda. OSA je upozorila da bi se, između ostalih, na meti mogle naći i policijske stanice, o čemu Dragan Lukač u svom zapjenjenom istupu o obaveštajnim procenama, u kojem je imitirao Baju, nije rekao ni reči.

Teroristički napad na zvorničku policiju

Inače, informacije sa terena govore da je situacija u Zvorniku nakon terorističkog napada smiruje. Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović je rekao za medije da je istraga o jučerašnjem napadu na policijsku stanicu nastavljena. Donesena je odluka da se nastava u školama ne prekida. Načelnik je najavio da će danas biti održano i niz sastanaka sa predstavnicima bošnjačke zajednice i nevladinim organizacijama, organizacijama i šefovima političkih klubova.

“Bošnjaci koji dolaze ovdje se osjećaju bezbjedno i oni nisu krivci za ono sto se ovdje desilo. Moramo očuvati pozitivnu energiju koju gradimo za suživot. To je naša budućnost”, rekao je na kraju Stevanović.

 

(e-novine.com)