Propast separatizma

12

Katalonski scenario označio kraj separatističkim snagama u Evropi

Održani referendum o nezavisnosti Katalonije najbolje je demonstrirao kako separatističke težnje i pokušaji njihove realizacije mogu otići u potpuno krivom smjeru. Umjesto međunarodnog priznanja, Katalonija se nalazi pred aktiviranjem člana 155. Ustava Kraljevine Španije, čime će katalonska autonomija biti ograničena i značajno minimizirana u odnosu na period prije održavanja referenduma o nezavisnosti.

Evropska unija je, držeći se pravnog aspekta u ovoj situaciji, poslala jasnu poruku da potencijalno proglašenje nezavisnosti neće donijeti međunarodno priznanje i izazvati dublje pravne konzekvence. Međutim, diplomatska i politička ofanziva zvaničnog Madrida dovela je katalonsko rukovodstvo u nezahvalnu poziciju iz koje će teško pronaći izlaz. Povratka nema, a do kraja se ne može. Važan faktor u cijeloj priči je i procenat izlaznosti na referendum, koji nije prešao kritičnih 50 % i relativizira stvoreni politički aksiom u Evropi o katalonskom jedinstvo kada je u pitanju otcjepljenje i nezavisnost.

Multinacionalne korporacije, preduzeća koja su nosioci ekonomskog razvoja ove regije povlače se iz Barcelone. Turistički parametri u proteklih mjesec dana u permanentnom su padu.

Ovakav rasplet događaja šalje nedvosmislenu poruku da ostale regije u Evropi u kojima tinja intencija za političkom nezavisnošću ( Sjeverna liga Italije, ostali dijelovi Španije, određena područja Francuske) izgradnju političkog identiteta i postizanje vanjskog suvereniteta ne mogu realizirati bez prethodno postignutog konsenzusa unutar matične države u skladu sa njenim ustavnopravnim poretkom.

Geopolitički raspored snaga, nekoliko zamrznutih sukoba na međunarodnom nivou, nerazjašnjenost političkih odnosa na Srednjem i Bliskom Istoku ne dozvoljavaju upuštanje u nove avanture koje bi stvorile osnovu za zaoštravanje sukoba na evropskom tlu.

(Vijesti.ba)