Rat za Balkan

65

Piše: Danijel Omeragić

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Emir Suljagić ovih dana je upozorio u Oslobođenju, reagujući na vijesti da Amerikanci u posljednje vrijeme intenzivno modernizuju i naoružavaju Hrvatsku, dok se Rusi spremaju da istu stvar urade u Srbiji, kako naša zemlja u tom pogledu ostaje daleko iza susjeda. Srbija i Hrvatska, istina, i dalje su u granicama Sporazuma o regionalnoj kontroli naoružanja, koji je dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali se balans u naoružanju između njih opasno narušava.

Bosna i Hercegovina u svom arsenalu, napominje on, ima naslijeđeno naoružanje od bivše JNA, uz dio doniranih sredstava koja su u vrijeme donacije bila značajan modernizacijski iskorak, ali u današnjim okvirima zaostaju najmanje dvije ili tri generacije. Poseban problem predstavlja održavanje tog naoružanja zbog toga što se budžet za odbranu smanjuje iz godine u godinu i sada je već ispod jedan posto bruto nacionalnog dohotka, zabrinuto konstatuje zamjenik ministra odbrane BiH. Preporučeni NATO standard je da se u vojne svrhe godišnje izdvaja dva posto BDP-a. Za zemlju koja želi postati članicom Sjevernoatlantskog saveza obeshrabrujuće je da ima upola manji vojni budžet od onog što je propisala Alijansa. Stvari se, dakle, moraju hitno mijenjati, kako bi Bosna i Hercegovina mogla uhvatiti korak s partnerima iz NATO-a i ravnopravno sudjelovati u misijama, što povećava šanse za članstvo u Savezu, ali i imati sposobne Oružane snage koje će priskočiti u pomoć svojim građanima kada je potrebno. Tokom prošlogodišnjih poplava OSBiH su odigrale ključnu ulogu u spašavanju ljudi i imovine. Pokazalo se, međutim, da su mogle biti i efikasnije da su akcije bolje koordinirane i da je vojska imala na raspolaganju više ispravnih helikoptera, čamaca, vozila, dovoljno goriva…

Naši susjedi tu stoje mnogo bolje i nastavljaju s modernizovanjem svojih vojski. Hrvatska je od 2009. članica NATO-a, pa u skladu s tim oprema i svoje Oružane snage po zapadnim standardima. Krajem ljeta američki Kongres je odobrio isporuku 16 lakih izvidničkih borbenih helikoptera Kiowa Warrior i simulatora Hrvatskoj kroz program donacije viškova helikoptera u sastavu američke vojske. Jutarnji list je otkrio da je vrijednost donacije veća od 100 miliona dolara, a Hrvatska će u razdoblju od tri godine za rezervne dijelove, obuku i streljivo platiti oko 20 miliona dolara. Hrvatska će dobiti i simulator na kojem će vojnici uvježbavati ispaljivanje raketa, a procjenjuje se da će on dodatno smanjiti količinu naoružanja koja će biti kupljena. Helikopteri bi trebali stići do kraja 2016. OSRH će tako nakon 15 godina ponovo u svom sastavu imati borbene helikoptere.

No, tek je vijest objavljena sredinom oktobra u istom listu da bi Amerikanci mogli Hrvatskoj donirati i 16 samovoznih višecijevnih lansera raketa iz svojih vojnih viškova – na zahtjev koji je Pentagonu uputilo Ministarstvo obrane RH – izazvala buru. Riječ je o moćnom oružju koje bi potpuno promijenilo vojnu ravnotežu u regionu. SAD bi te lansere donirale kroz program pomoći savezničkim državama, a nakon što tu donaciju odobri američki Kongres, Hrvatska bi te lansere dobila besplatno, dok bi rakete morala da kupi. Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 milimetara, a posebnost ovog sistema je mogućnost ispaljivanja balističkih raketa. Ministarstvo obrane Hrvatske bi, ako sve bude teklo po zamislima Zagreba, nabavilo nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara, “taman do Niša”, kako su spekulisali pojedini hrvatski mediji, grada u kojem se nalazi srpsko-ruski centar za vanredne situacije.

Beograd i Moskva nisu željeli ostati dužni Zagrebu i Washingtonu, pa se produžilo zveckanje oružjem. “Ne znam kakvi su planovi Hrvatske, ne znam šta će im balističke rakete i lansirne rampe. Ono što nas zanima jeste da možemo da sačuvamo našu teritoriju, građane i narod. Srbija to mora biti u stanju”, poručio je prošle sedmice iz Moskve srbijanski premijer Aleksandar Vučić, nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Višednevna posjeta Rusiji delegacije Vlade Srbije rezultirala je i vojnotehničkim sporazumom. Srbija je s Rusijom dogovorila kupovinu “kamazovih” šasija za samohodne haubice “nora B-52”, a Politika spekuliše da je, vjerovatno, dogovorena i kupovina ruskog topa “242” kalibra 30 milimetara. Spominje se da je kupljena i licenca za protivoklopne rakete “konkurs”, a u Srbiju uskoro stižu i dva nova helikoptera. Nezvanično, govorka se i o kupovini ili ustupanju 12 ruskih lovaca mig-29 za potrebe RV i PVO Vojske Srbije.

Bosni i Hercegovini ostaje da pažljivo prati šta se dešava s vojskama u okruženju i pobrine se za modernizovanje i opremanje OSBiH, što sama neće moći uraditi. A zapadna tehnologija nameće se kao logičan izbor za zemlju koja želi u NATO.

Ratovi na Balkanu su, nadamo se, iza nas, ali rat Amerikanaca i Rusa za Balkan kroz njegovo naoružavanje vidimo još traje.

 

(oslobodjenje.ba)