Piše: Jusuf Trbić

Eto, poslije dugo vremena Bošnjaci izlaze na lokalne izbore sa zajedničkom listom, na kojoj su predstavnici SDA, SBB i Stranke za BiH, kao i svih bošnjačkih udruženja i organizacija. Da stvari ipak ne budu sasvim kako treba, pobrinuli su se SDP i nezavisni kandidat za odbornika  Fadil Baćevac iz Janje, što za Bošnjake i nije nešto novo. Ni Husein-kapetan Gradaščević nije izgubio od sultanove vojske, već onda kad su  Bošnjaci Ali-paša Rizvanbegović i Smail-aga Čengić udarili na njega s leđa. A on sam je govorio : “Lahko ćemo mi s Turcima, ali ne znam kako ćemo s našima.”

SDP je stranka koja, praktično, ne postoji ni u Bijeljiini, ni u Janji, i koja ništa nije uradila od kraja rata do sad. Apsolutno ništa. Što nije ni čudno, kad se zna da nisu imali predstavnike u opštinskom parlamentu. Kad smo ih opet pozvali, I mi i  muftija tuzlanski, da se uključe u zajedničku listu, njihov predstavnik se složio. A onda su tog čovjeka isključili i odstranili, a oni napravili svoju listu od samo šest imena, listu koja nema ama baš nikakvu šansu, ni najmanju. Mogu samo stotinjak ili dvjesta glasova oduzeti Bošnjacima, što i jeste njihov cilj, jer znaju da je na prošlim izborima, nedostajalo samo 60 glasova za drugog bošnjačkog odbornika. Isti je slučaj i sa nezavisnim kandidatom za odbornika, koji na ovim izborima predstavlja samog sebe i može učiniti samo ono što već godinama čini SDP. Jer,  svi glasovi za liste ili pojedince koji ne prođu cenzus idu u poseban fond i dodjeljuju se najjačim srpskim strankama.

Još je jasnija situacija sa rijetkim Bošnjacima koji se nalaze na listama srpskim stranaka. Glas za njih jeste glas za one koji žele uništiti i Bosnu i Bošnjake.

14238332_1668682273449651_4668919659322244499_n

   A oni koji ne izlaze na izbore i  ne glasaju, treba da znaju da time rade protiv Bosne i Bošnjaka. Da ponovim : Bošnjaka u Bijeljinskoj opštini ima 13 posto, a ako se u obzir uzmu i oni iz dijaspore, i oni koji nisu bili obuhvaćeni popisom kao rezidentno stanovništvo, taj procenat je sigurno 15-16 posto. A Bošnjaci u vlasti učestvuju sa manje od 3 posto. Dakle, što manje glasamo, manje će biti i nas, i Bosne, i naših života ovdje. Oni koji ne glasaju izjašnjavaju se, na taj način, da su protiv svog naroda, svoje države, svoje djece i unuka. I što reče mudri reis Kavazović, ostaje nam izbor : ili stradanje, ili glasanje. U situaciji u kojoj smo danas, trećeg nema.

Zajednička bošnjačka lista obratila se posebnim saopštenjem Bošnjacima.

 

PORUKA BOŠNJACIMA

 

         Izađite na izbore i glasajte!

    Jer se crni oblaci ponovo nadvijaju nad našom domovinom i našim životima.  Prijete nam otvoreno cijepanjem Bosne, a bez Bosne neće biti ni nas. Prijete nam referendumima, podjelom i novom okupacijom, prijete nam oživljavanjem Herceg- Bosne, povratkom fašista, četnika i ustaša, prijete nam povratkom 1992. godine i novim sukobima. Oduzimaju nam domovinu, negiraju nam ime i jezik, brišu našu istoriju, pokušavaju da završe ono što nisu uspjeli završiti agresijom na Bosnu i Bosance.

       Izađite na izbore i glasajte!

   Jer je to jedini način da im se odupremo. Drugog nema. Jer smo jači i veći nego što smo ikada bili, jer nisu uspjeli da nas unište onda kad su oni imali sve, a mi ništa,  jer smo mi sposobni da se odupremo i većoj sili od njihove. Glasanjem za naše ljude pokazaćemo ko smo i šta smo, pokazaćemo da smo živi, da nas ima,   da je ova zemlja naša i da je nikada nećemo dati drugima. Samo glasanjem možemo danas pokazati našu snagu i naš patriotizam. Zaboravimo sve međusobne podjele i probleme, jer teško je vrijeme pred nama i samo zajedno možemo pobijediti.

      Izađite na izbore i glasajte!

   Jer tako odlučujemo o svojoj sudbini, o sudbini naše domovine i svih njenih građana . Jer samo tako možemo pokazati da se u ovoj državi i ovom entitetu ništa ne može odlučiti bez nas. Ako sagnemo glavu i ušutimo, ako drugima prepustimo svu vlast, ako se odreknemo onoga što nam pripada – za nas i naše potomke ovdje neće biti budućnosti.

          Izađite na izbore i glasajte!

   Jer bi se bosanski dušmani obradovali ako mi ne glasamo, da bi nam uzeli sve i odlučivali o svemu.

Glasajte, jer tako pobjeđujemo i mi i naša Bosna.

Glasajte za listu SDA, glasajte za svoju budućnost.