U Bijeljini je predstavljen projekat EU pod nazivom “Mreža ekoloških organizacija na Balkanu”, vrijedan 55.000 eura. Njegov cilj je uvezivanje ekoloških organizacija šest zemalja – Grčke, Albanije, Bugarske, Srbije, Hrvatske i BiH – u zaštiti životne sredine. U Bijeljini, inače, danas djeluje dvadeset takvih organizacija.

…………………..

Ministar Stevo Mirjanić govorio je u Bijeljini o mjerama koje će preduzeti njegovo ministarstvo za  konsolidaciju Poljoprivrednog dobra “Semberija”, koje je nekad bilo okosnica razvoja poljoprivrede u ovom kraju. On je iznio i planove za zaštitu od poplava na Drini i popravku nasipa Topolovac. U planu je izgradnja 34 kilometra drinskog nasipa, što će koštati oko 20 miliona maraka, kao i dalja gradnja sistema za navodnjavanje za oko 28.000 hektara. Kako je izjavio bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić, do kraja maja ove godine biće završen sistem za navodnjavanje na 620 hektara, u okviru plana navodnjavanja dva kompleksa – jednog od 3.150, a drugog od 8.000 hektara. Nastavak radova će zavisiti od finansijskih mogućnosti.

…………………………..

U centru grada se završava rekonstrukcija ulica nakon gradnje kanalizacije. Za tridesetak dana, ako potraje lijepo vrijeme, biće završena Ulica Meše Selimovića, a ostale ulice će biti otvorene za saobraćaj do 15. jula.

………………………..

Bijeljinska fabrika “Sava” ostvarila je samo 70 posto plana u preradi voća i povrća, jer nije mogla da obezbijedi dovoljne količine sirovine na ovom području. Povrće je uglavnom uvezeno iz Makedonije. Proizvedeno je 4.000 tona gotovih proizvoda, koji se plasiraju najviše na tržište Njemačke, a zatim Crne Gore, Hrvatske, Švajcarske i Kanade. Među “Savinom” proizvodima najtraženiji su ajvar i đuveč.

………………………

Neuobičajeno lijepo vrijeme izvelo je voćare na njive. Počela je rezidba voćki, u prvom redu šljive, koja čini 70 posto svih zasada voća u Semberiji. Iako je lani šljiva rodila kao nikad, nove voćke zasađene su tek na 5-6 hektara, a razlog je, po svemu sudeći, skupa zaštita, obrada i navodnjavanje.

Zbog nedostatka padavina suši se čak 30 posto voćki, a voćari očekuju da će ipak biti kiše do početka vegetacije.

………………………..

Pravosnažnom presudom Srđan Vujadinović ( 25) iz Patkovače, zbog ubistva Slobodana Jelaćića (23) iz istog sela, osuđen je na 11,5 godina zatvora, čine mu je smanjena prvobitna kazna od 13 godina. Vujadinović je lani, u dvorištu osnovne škole u Patkovači, nakon kratke svađe, otišao kući, donio automat i počeo pucati. Jelačića je ubio na licu mjesta. Bio je to događaj koji je potresao stanovnike ovog mirnog sela.

………………………………………….

Košarkaši bijeljinskog Radnika pobijedili su kod kuće sarajevsku Bosnu rezultatom 68 : 60, u petom trijumfu u šest posljednjih utakmica. Izgubili su samo od gradskog rivala Građanskog. Junak utakmice je bio iskusni centar Aleksandar Damjanović, koji je dominirao u igri pod koševima i postigao 27 poena.

Pobijedili su i košarkaši Građanskog, i to u gostima u Čapljini, ubjedljivo, rezultatom 73 : 57. Najbolji su bili Janjušević sa 19, Tuljković sa 18 i Petronić sa 15 koševa. U narednom kolu Građanski na svom terenu dočekuje Vardu HE iz Višegrada, lidera na rabeli, to će biti prilika da se osvoje novi bodovi u borbi za opstanak.

……………………………….

I oba bijeljinska odbojkaška kluba ostvarila su pobjede u prošlom kolu, a posebno je važan trijumf odbojkašica na gostovanju u Bihaću. Odbojkaši Radnika su ostvarili očekivanu pobjedu protiv HOK Domaljevac.

Odbojkašice Radnika se sad nalaze u donjem dijelu tabele, ali imaju 12 bodova, dok Jahorina ima 11, Modriča 9 i Slavija šest bodova. Odbojkaši su sedmi na tabeli sa 17 bodova, i iza njih su Domaljevac sa 16, Student sa 6 i Napredak sa 5 bodova.

Komentari