Dodik kažnjava Bijeljince: Uplaćeno samo 15.000 KM za pomoć nakon poplava

189

Grad Bijeljina je uskraćen za četiri miliona KM, jer nije uvršten u lokalne zajednice koje će imati prioritet prilikom obnove nakon majskih poplava – tvrdi gradonačečnik Bijeljine Mićo Mićić.

Istakao je da je, sa namjenskog računa Vlade za pomoć poplavljenim područjima, za Bijeljinu izdvojeno samo 15.440 konvertibilnih maraka.

– Koliko je to beznačajna suma govori podatak da je samo za tri dana, koliko je Bijeljina imala otvoren namjenski račun za poplavljena područja, na taj račun uplaćeno preko 90.000 KM – rekao je Mićić na pres-konferenciji u Bijeljini.

On je izrazio očekivanje da će Vlada RS-a bar postupiti po zahtjevu Grada Bijeljina da se platne kartice, odnosno, takozvani vaučeri za obnovu, dodjeljuju po mjesnim zajednicama, odnosno, odmah nakon što u određenoj mjesnoj zajednici bude završen popis štete i obrada podataka, kako bi porodice koje imaju pravo na sredstva za obnovu što prije dobile kartice.

Ovime Dodik i njegova vlada očigledno kažnjavaju političke protivnike iz SDS-a, ali stanovništvo sa područjima koja nisu pod SNSD-ovom kontrolom.

Do danas su bijeljinske komisije za popis štete ponovo popisale 967 stambenih objekata u koje je ulazila voda, a u planu je da do kraja sedmice bude završen ponovni popis poplavljenih domaćinstava u mjesnim zajednicama uz rijeku Savu.

Vanredno stanje u selima koje je plavila Sava ostaje na snazi, jer se u tom području život još nije stabilizovao, a za mještane ovih naselja se još osigurava, od čega oko 2.000 toplih obroka svakog dana.

(Bportal.ba)