Sonja Biserko: Draža Mihailović je dokazani ratni zločinac i nemoguće ga je rehabilitirati

Viši sud u Beogradu danas je donio odluku prema kojoj je poništena presuda iz 1946. prema kojoj je Draža Mihailović osuđen na smrt te su mu oduzeta građanska prava. Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, kaže za Klix.ba kako ova presuda ne znači rehabilitaciju Mihailovića.

“Sud je samo osporio legitimitet i proceduralnu ispravnost tog procesa. Draža Mihailović je dokazani ratni zločinac o čemu postoje relevantni podaci. Historijska nauka je to već utvrdila i oni ne mogu da ga rehabilitiraju”, kaže Biserko.

Ona pojašnjava da se sud nije bavio time je li Mihailović kriv ili nevin već samom proceduralnom ispravnošću cijelog sudskog postupka vođenog 1946.

“Kada je prikazan film u kojem se iznose dokazi protiv Mihailovića, zastupnici i svjedoci koji su se zalagali za poništenje presude, konkretno Oliver Antić, rekli su da ih to ne zanima jer se oni ne bave tim”, nastavlja Biserko.

Međutim, Biserko problem vidi u atmosferi, koja se i ovom presudom podstiče, prema kojoj su sve češće tvrdnje da je Mihailović bio antifašista.

“To je pogubno za samu Srbiju, ali i za cijeli region. To će stvarati tenzije unutar Srbije, ali i sa susjednim zemljama koje su ispaštale usljed zločina Draže Mihailovića. U slučaju Bosne i Hercegovine, rat 1990-ih je vođen pod četničkom zastavom, a Srbija se nikad nije distancirala od te ideologije”, kaže Sonja Biserko.

U cijelom slučaju izuzetnu ulogu imao je i Oliver Antić koji je vrlo blizak saradnik sadašnje vlasti, posebno predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Biserko smatra da je sud bio pod svojevrsnim političkim pritiskom. Ona odgovornom smatra i Evropu koja skoro nikako nije reagirala.

“Mi smo već uputili pismo Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu. Evropa je dosta odgovorna jer nikad nije reagirala bez obzira na upozorenja iz civilnog sektora i pojedinaca iz Srbije”, kaže Biserko.

Biserko ističe da civilno društvo, kako iz Srbije, tako i iz regiona, mora nastaviti reagirati i boriti se protiv procesa koji bi značio rehabilitaciju ratnog zločinca.

“Treba zauzeti stav, ne treba ovu presudu ignorisati kao nevažnu. Postoje stvari gdje se mora zauzeti vrijednosni stav. Njegova politika je imala dramatične posljedice, ne samo po Srbiju, već za cijelu regiju”, kaže Biserko.

Biserko pogubnim smatra i proces “nacionalizacije antifašizma” gdje se govori o antifašizmu jednog naroda dok se marginalizira partizanski pokret. Posljednja faza tog procesa, prema mišljenju Sonje Biserko, jeste rehabilitacija domaćih kvislinga pod krilaticom “antifašista s desne strane”.

“Bez obzira na to što se ova sudska presuda ne može smatrati rehabilitacijom, ova odluka je štetna jer u javnosti profilira četnički pokret kao nešto vrijednosno neutralno ili pozitivno”, zaključuje Biserko.

(klix.ba)