Najevropljanin godine i dogodine

3

Piše: Sead Omeragić

Čović je izabran za ‘najevropljanina godine’ u BiH. Nije bilo ni konkurencije za takvu laskavu titulu. Čović se odavno plasirao u Evropu. Sad samo igra baraž za entitet u BiH.

‘Najevropljanin godine’ je odavno skužio gdje se krije evropska tajna. Malo je takvih Evropljana i u Evropi. Kuće i stanovi u Zagrebu, vile na moru. Čovjek koji ima više imovine u Evropskoj uniji nego u Bosni i Hercegovini i upravo zato zaslužuje ovu nagradu.

Kao što je Čović najevropljanin godine tako je i Dodik ‘najsrbijanac dogodine’. Ima daleko više imovine u Srbiji negoli u BiH gdje stoluje. Vile i stanovi od Beograda do Novog Sada. Odavno se govori i o njegovoj golemoj imovini na Kipru, a to je već Evropska unija. U tom slučaju Čovićeva najoštirja konkurencija u evropskoj budućnosti je njegov najbolji saradnik Dodik.

BiH je dobila 3.200 pitanja. Treba prilagoditi domaće zakone evropskim. Treba brinuti o ljudskim pravima iskrenije, jasnije i otvorenije nego do sada. Tamo gdje apsolutno vlada Čovićev HDZ, pitanje ostalih naroda je odavno riješeno: Temeljit progon drugih i drugačijih je otvorio samo pitanje ljudskih prava i isključive ugroženosti Hrvata.

I Dodik neće imati nikakvih problema sa ljudskim pravima, posebno ne ljudskim pravima Hrvata jer su etnički sastrugani iz RS-a. Trebat će brinuti o privatnom vlasništvu sa daleko više poštovanja. Brinuti o konkurenciji i slobodnom tržištu. Kao sa onim čokoladicama iz Srbije. Inače će politike trebati razmijeniti službene osobe na granici da se izvinjavaju svakom šleperu. Treba se izboriti protiv korupcije. Treba krenuti u razvoj i zapošljavanje. Kad se razvijemo, kad nam budu plate evropske, onda će nam biti puno lakše sa našim lopovima.

Mi smo najkorupiranije nacije jer nam korumpirani nemaju od koga pljačkati nego od sirotinje. Koje su naše razvojne šanse? Svakako poljoprivreda. Ali nema govora da se poljoporivrednici vrate na svoja polja, jer je većina skontala da se politika daleko više isplati.

Druga najveća razvojna šansa je turizam. Najviše u BiH dolaze Skandinavci, Arapi, pa Koreanaci… Već decenijama se ulaže u razvoj turizma. Posebno dugoročno u vrijeme rata: Ko je uspio da pobjegne i sačuva goli život – danas je turista u Bosni i Hercegovini.

Da je Dodik priznao prognane u popis stanovništva, danas bi ova država ostala bez 90 posto turista. I Čović je odavno skužio šta znači razvoj turizma. Sa prvim liderima HDZ-a, Bobanom i Prlićem već ranije se potrudio da brojne nezainteresovane Bošnjake uputi u Evropu, osim onih koji su završili u logorima pa mu trebali za prisilan rad u mostarskoj tvornici ‘Soko’.

Čovićev jaran Dodik, budući najevropljanin već godinama dijeli Bosnu i Hercegovinu i njen dio pripaja Srbiji. „Bosna i Hercegovina će se raspasti“ ponavlja papagajski. U posljednje vrijeme tvrdi da će se Evropa prije raspasti nego što će BiH ući u nju. Njegov entitet je prezadužen upravo od evropskih banaka. Ne daj Bože da mu zavrnu pipe evropski kreditori, koji se, inače, raspadaju.

Zahvaljujući onome što se danas događa sa građanima BiH, ne zna se hoćemo li mi ući Evropu ili ćemo tamo pojedinačno bježati. I u vrijeme mira ulažemo u turističku budućnost. Izbacujemo mlade i talentovane svih nacija u Evropu i SAD i kad se snađu oni će se ovdje vraćati kao bogati turisti. I pokazivati djeci sa kakvim najevropljanima bi živjeli da im roditelji nisu bili sposobni i pametni.

 

(nap.ba)