Ruski gas

157

RUSKI GAS BEZ POSREDOVANJA BOSNE I HERCEGOVINE

Piše: Atif Kujundžić

Rano jutros javlja portal TuzlaL!VE:

U MOSKVI DOGOVORENA ISPORUKA GASA REPUBLICI SRPSKOJ BEZ POSREDOVANJA BiH GASA.

AKO.

Bosna i Hercegovina i nije neki garant ni za samu sebea nekmoli za toliki entitet.

Pouzdano,

nastojeći ojačati svoju fiktivnu državnost, nije to prvi dogovor mimo bosansko hercegovačkih posrednika i garancija i to ne samo kad je riječ o gasu. Svašta se radi i javno i tajno, umišljaju se veličine i stvaraju se obveze kojima Bosna i Hercegovina niti je dorasla, niti bi htjela biti garant, mada se iste ne bi mogle stvarati bez države u kojoj entitet egzistira. Ovakva Bosna i Hercegovina ne može biti garant ni samoj sebi, mada bez nje i ne bi moglo biti entiteta.

Kakva država, takvi i entiteti ili obrnuto.

VRLO KRUTO PUNO ŽUTO.

Pijaca je takva: daj šta daš. Poslije ćemo vidjet ko će dobiti po guzici, a ko u šlajbok. Jednoga lijepoga dana stvar će se sama odmotat makar kao entitetsko zaduženje. Sve se razvuče kao crevad preko dvorišta u vrijeme kolinja.

Ali,

kako je entitet Republika Srpska objektivno mali potrošač gasa, dogovorena isporuka gasa prije će imati predizborni i promidžbeni karakter jačanja veze i odnosa sa moćnom Ruskom Federacijom, a Rusija fajdu što sa Miloradom Dodikom tikve sadi. Nekome će puknuti o glavu. To več sada znade Bodo Webwr, ali šuti u budžaku i neće ništa reći. Ko beli; Eto him Europa neka ona sazna pa nekak kaže, a Rusi i ako propanu zbog neplaćenog gasa, propala je i Ukarina.

Jedino što bi bilo uistinu produktivno iznosimo kao ideju: da nova TERMOELEKTRANA u Stanarima čiju gradnju upravo Entitet Slavni dovršava i zahvaljujući kojoj su Stanari postali i općina

POČNE RADITI NA GAS.

ODMAH. PRIJE NAS.

Rusi su pouzdani snabdjevači i još bolji naplatioci. Nema labavo u baćuške! Ima da se radi i da se plaća ili da ga nema!

Bre!

Na drugoj strani, Srbi bi mogli konzervirati svoj Rudnik uglja u Stanarima i početi da grade još jednu TERMOELEKTRANU, ovaj put stvarno na vlastiti ugalj. Ili, da zapečate rezerve a troše plin do mile volje, jer je to i popularni ekološki energent.

UZGRED,

dogovoreni su i drugi poslovi koje će razvijati ubuduće.

Pa, neka je sa srećom.