Srbija mora raskrstiti s politikom koja unesrećuje

55

Intervju sa Čedomirom Jovanovićem

Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Srbije, u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ govori o dešavanjima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, izjavama premijera Aleksandra Vučića koje se odnose na dogovor bošnjačkih lidera, ali i sve većem uplitanju Srbije u političke odnose u BiH. Ocijenio je neprihvatljivom bilo kakvu saradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS), na čijem je čelu Vučić.

– Prije godinu dana na izborima je izgledalo da još postoji neki prostor na kojem bi dvije Srbije, ona koju predstavlja Vučić i ona koju predstavljamo mi, mogle da se sretnu. Ali, u međuvremenu, stvari su se mnogo promijenile, taj prostor skoro sasvim je nestao – kaže Jovanović na početku razgovora za naš list.

Ovo je njegov prvi intervju za jedan mediji nakon što mu je nedavno preminula majka.

Vučićeva izjava 

Kako komentirate nedavnu izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da „ujedinjavanje na bošnjačkoj političkoj sceni vodi ka političkim tenzijama, problemima“ i da će „neminovno dovesti do nacionalne homogenizacije i u RS“?

– Mislim da bi bilo korektno sačekati rezultat dogovora bošnjačkih lidera prije nego što krenemo da ih opisujemo nekim zapaljivim riječima i atmosferu, koja je ionako komplikovana, podgrijemo novim mržnjama, koje se poslije ogledaju jedna u drugoj kao u nekim beskonačnim ogledalima.

Očigledno je da svi lideri zemalja koje nas okružuju i dalje mnogo lakše skliznu u stare navike, u raspaljivanje nacionalizma i nerazumijevanja, koje donesu neku trenutnu popularnost, ali nas svaki put povuku malo dublje u blato u kojem se svi zajedno davimo.

Mislim da bi Srbija, zbog značaja koji ima u regionu, konačno morala svoju snagu da usmjeri u stvaranje novih odnosa, da uradi sve što je u njenoj moći da BiH i Kosovo postanu funkcionalna društva i da jednom zauvijek raskrsti s politikom kojom je unesrećila i sebe i sve oko sebe.

Kako danas gledate na političku scenu u Srbiji? Šta se to promijenio od prošlih izbora? Ide li Srbija u pravcu EU, ili je to i dalje daleka misija s obzirom na probleme s Kosovom?

– Put Srbije ka Evropskoj uniji mnogo je sporiji i neodlučniji nego što bi morao da bude i takav je jednim dijelom zbog neiskrenosti, a drugim zbog nerazumijevanje suštine te promjene sistema vrijednosti koju evropski put podrazumijeva među ljudima koji danas vode Srbiju.

Savez s Tadićem

S Borisom Tadićem, bivšim predsjednikom Srbije, u prošlosti ste imali dosta sukoba, a danas, ipak, pravite savez?

– S Tadićem smo se u proteklim godinama u nekim stvarima razilazili, u drugima smo ga podržavali. U međuvremenu, razlike u vezi sa svim bitnim političkim pitanjima su se smanjile ili nestale. Imamo identične stavove o spoljnoj politici, bezbjednosti, stanju u regionu i u našem društvu. Ono čime se bavimo uvijek je definisala naša politika i danas smo saglasni o tom poslu koji stoji pred nama, a koji bi mogao da se svede na jednostavnu rečenicu: Da napravimo od Srbije pristojno društvo. Naše odnose nikad nije definisala sujeta ili nečija neopravdana ambicija, pa tako neće biti ni sada, kad mislim da je prirodno da naš savez predvodi Boris, jer ima najveći potencijal da dobije podršku za politiku u koju vjerujemo.

 Ni Dodiku ne sudim po tabloidskim naslovima

Možete li prokomentirati posljednja dešavanja u Republici Srpskoj? Opozicija žestoko kritizira Dodika, on joj ne ostaje dužan, a otkrivaju se stalno nove afere.

– Dodika dovoljno stvari osuđuje i bez tabloidskih naslova koje ne možemo provjeriti. Ono što njega definiše jeste politika kojom vuče u propast i RS i BiH, a ja ne volim nikome da sudim po masnim stranama u novinama, pa čak ni Dodiku.

(avaz.ba)