Uskoro tužbe

104

Salkić: Tužbe zbog diskriminacije bošnjačke djece

Potpredsjednik Narodne skupštine RS mr. Ramiz Salkić dao je izjavu za javnost na upit više novinara u vezi sa ponovnim problemima na početku školske godine za bošnjačku djecu u Konjević Polju i Vrbanjcima, ali i drugim dijelovima entiteta RS.

– Nažalost, iako smo imali intenzivne kontakte sa nadležnim institucijama sa odgovornim zvaničnicima u Vladi entiteta RS da se izbjegnu problemi sa osporavanjem prava da se bošnjačka djeca obrazuju po zahtjevima njihovih roditelja, do pozitivnog rješenja nije došlo. Bošnjački učenici u Konjević Polju i Vrbanjcima danas nisu u klupama sa svojim vršnjacima u mjestima u kojima žive. Aktuelna vlast u entitetu RS nastavlja diskriminaciju bošnjačkih učenike, i zbog takvog stava, aktuelnoj garnituri na vlasti neizbježan je politički sunovrat.

Aktuelni ministar u Vladi RS, u čijoj je nadležnosti oblast obrazovanja, nije bio spreman obezbijediti uslove u kojima sva djeca imaju jednaka prava, već je pribjegao otvorenoj segregaciji i nacionalnoj diskriminaciji.

Ministrova borba da u obrazovnom sistemu u entitetu RS ne postoji bosanski jezik dovest će do toga da u obrazovnom sistemu u entitetu RS neće postojati ni srpski jezik. Kako Ustav i zakoni u entitetu RS ne poznaju termin bosanski jezik, tako isto ne poznaju ni naziv srpski jezik.
Razmatramo modele prema kojima ćemo pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine pokrenuti proceduru ocjene ustavnosti naziva srpski jezik u obrazovanju u entitetu RS, ali i u drugim oblastima gdje se ovaj neustavni naziv koristi.

Razmatramo i aktivnosti na pokretanju tužbi protiv svih direktora škola, direktora Prosvjetno pedagoškog zavoda i drugih institucija u entitetu RS zbog toga što su do sada koristili neustavni i nezakoniti naziv srpski jezik i upisivali ga u učeničke knjižice i druge zvanične akte i ovjeravali pečatom institucija.

Na žalost, prinuđeni smo da pokrenemo pred Ustavnim sudom i drugim nadležnim sudovima procese protiv onih koji sprečavaju učenike i njihove roditelje da se obrazuju kako oni žele.

Pozivam Vladu i premijerku entiteta RS, ali i druge nadležne institucije da se ozbiljno pozabave pitanjem otvorene diskriminacije bošnjačke djece u obrazovnom procesu i da djeci u Konjević Polju i Vrbanjcima, ali i ostaloj djeci u entitetu RS obezbijede uslove za normalno školovanje i zdravo odrastanje, izjavio je Ramiz Salkić.

 

(Bportal.ba)