Dodik: Naš praznik je 9. januar; Ivanić: 1. mart je bio uvod u krvavi rat

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji dan nezavisnosti BiH i da je 1. mart jedan tužan i tragičan događaj, a za Srbe sinonim za nasilje izvršeno nad njima.

– Jedan dio ljudi u FBiH to slavi i pokušava da to nametne kao praznik BiH. To nije praznik BiH. Mi nemamo ništa protiv da oni to slave kao svoj praznik. Mi imamo svoje praznike, to je Dan Republike, 9. januar, rekao je Dodik.

On je naglasio da će Republika Srpska nastaviti da slavi svoje praznike, ali ne želi da joj neko nameće tuđe.

Dodik je naveo da u BiH ne postoji nijedan zajednički praznik koji slave tri naroda u BiH, i da to nije ni moguće jer su narodi uvijek bili na različitim stranama istorije i na različite načine ih obilježavali – neko kao pobjedu, neko kao poraz.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da proslavljanje određenih datuma samo u pojedinim dijelovima BiH govori da tu nema nikakve kohezije, niti kompaktnosti.

Cvijanovićeva je rekla da činjenica da danas samo jedan dio BiH slavi praznik dovoljno govori o BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je Srni da su referendum o takozvanoj nezavisnosti BiH i ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine u Sarajevu, tragični događaji koji označavaju početak rata u BiH, i zbog toga Srbi nikada neće učestvovati u obilježavanju tog datuma.

“Gnusno ubistvo srpskog svata i referendum, koji je održan protiv volje srpskog naroda, bili su uvod u krvavi rat. Sasvim je jasno i evidentno da nema političara iz Republike Srpske koji to može da prihvati kao nešto što je normalno, i zato za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji”, naglasio je Ivanić.

On je rekao da ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. mart.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske saglasni su da je obilježavanje 1. marta kao dana nezavisnosti BiH apsolutno neprihvatljivo za Republiku Srpsku, jer taj datum predstavlja uvod u ratna dešavanja na ovim prostorima.

(oslobodjenje.ba)